Uusi Seelanti 3.-29.1.2001

Johdanto

Ajatus Uuteen Seelantiin kalaan lähtemisestä syntyi joskus reilu vuosi sitten. Kulosen Heikiltä kuullut jutut lukuisista upeista joista, villeistä taimenista ja kirjolohista olivat liian houkuttelevia. Kun telkkarikin tuntui noina aikoina sylkevän joka toinen päivä kalastuspäiväkirjaa Uudesta Seelannista, syntyi polttava halu lähteä itsekin paikan päälle katsomaan.

Keskusteluissa Heikin kanssa ilmeni myös, että matka onnistuisi jopa opiskelijabudjetilla ja olisi siten toteutettavissa, jos vain aikaa ja lupa "hallitukselta" heltiäisi. Lennot toki tulisivat olemaan melko hintavia, mutta kalastus, autoilu ja eläminen Uudessa Seelannissa olisi halpaa.

Reissua ehdotettuani Simo oli melekein heti mukana. Kolmattakin osallistujaa etsimme pitkään, mutta koska kukaan kavereistamme ei kyennyt irroittamaan kalenteristaan 3-4 viikkoa kalareissuun, oli lähdettävä kahdestaan. Ajankohdaksi oli alunperin kaavailtu kuukautta joulukuun puolestavälistä tammikuun puoleenväliin, mutta järkevän hintaisten lentolippujen saatavuusongelmat siirsivät retken kokonaisuudessaan vuoden 2002 puoleelle.

Jo ennen reissua rajattiin reissun kohteeksi pelkkä Pohjoissaari, jonka kalapaikoista imuroitiin kaikki mahdollinen tieto netistä sekä ennenkaikkea John Kentin kirjasta North Island Trout Fishing Guide. Lisäksi käytiin retken lähestyessä vilkastuvaa sähköpostikeskustelua Heikin ja Juha Vainion kanssa, mikä vielä rajasi koluttavien jokien ja järvien listaamme. Kiitokset kummallekin.

Mitään tarkkaa päiväohjelmaa meillä ei ollut matkaan lähtiessämme, emmekä varanneet edes ensimmäisen yön majoitusta. Tarkoitus oli optimoida kalastuksen onnistuminen ja liikkua paikan päällä saatujen tilannetietojen perusteella sinne, missä olosuhteet olisivat onkimiselle otollisimmat. Mitään asiaan liittymätöntä ohjelmaa ei tulisi olemaan luvassa, vaan reilut 20 päivää tiukan HC-henkistä kalastusta.

Menomatkan metkut